Blog

Kwartaalanalyse:
kwartaal 2 van 2022

In de kwartaalanalyse geven we een kwantitatief overzicht van de nieuw gepubliceerde tuchtzaken. Tenzij anders vermeld gaat het om de publicatiedatum van de tuchtzaken en dus niet om de uitspraakdatum.

Team textmining

In kwartaal 2 van 2022 zijn in totaal 52 tuchtzaken gepubliceerd. In de onderstaande grafieken staan per Kamer het aantal tuchtzaken weergegeven. Daarnaast tonen de grafieken het aantal tuchtzaken waar de verweerder is bijgestaan door een gemachtigde en het aantal zaken waar de klacht niet ontvankelijk of ongegrond is verklaard.

...

Wat valt op in bovenstaande grafieken:

  • Kamer Arnhem/ Leeuwarden kent het hoogste aantal uitspraken 19 (37%);
  • het gemiddelde percentage verweerders bijgestaan door een gemachtigde is 62%, de Kamer Den Bosch ligt met 31% onder het gemiddelde

Maatregelen

...

Samenvattend:

  • 65% van de klachten zijn niet ontvankelijk/ongegrond verklaard. In totaal is in 69% van de gepubliceerde tuchtzaken geen maatregel opgelegd;
  • in de resterende 31% van de zaken is een lichte maatregel (waarschuwing, berisping, geldboete) opgelegd.

Oriëntatiepunten

Onderstaande grafiek toont een selectie van de meest voorkomende oriëntatiepunten en het aantal keer dat deze voorkwamen in de verschillende tuchtzaken.

...

Klager en verweerder

Onderstaande grafieken tonen de verdeling tussen de verschillende type klagers en verweerders.

...

inzichtintucht.nl

Op de website inzichtintucht.nl worden de tuchtrechtzaken uit het notariaat verzameld en voor de leden beschikbaar gesteld. Met de handige tools doorzoekt u de uitspraken en maakt u uw eigen analyses.