Blog

Kwartaalanalyse:
kwartaal 3 van 2022

In de kwartaalanalyse geven we een kwantitatief overzicht van de nieuw gepubliceerde tuchtzaken. Tenzij anders vermeld gaat het om de publicatiedatum van de tuchtzaken en dus niet om de uitspraakdatum.

Team textmining

In kwartaal 3 van 2022 zijn in totaal 25 tuchtrechtuitspraken gepubliceerd. Dit is een flinke daling ten opzichte van een jaar geleden. In kwartaal 3 van 2021 waren er 41 tuchtrechtuitspraken gepubliceerd.

In de onderstaande grafieken zijn het aantal uitspraken per Kamer weergegeven. Daarnaast tonen de grafieken het aantal tuchtzaken waar de verweerder is bijgestaan door een gemachtigde en het aantal tuchtzaken waar de klacht niet ontvankelijk of ongegrond is verklaard.

...

Wat valt op in bovenstaande grafieken:

  • de Kamer Den Bosch kent het hoogste aantal uitspraken (9, dit is 36% van het totaal) en de Kamer Amsterdam, net als vorig kwartaal, het laagste aantal (5, dit is 20% van het totaal);
  • het gemiddelde percentage verweerders bijgestaan door een gemachtigde is 52%.

Maatregelen

...

Samenvattend:

  • 60% van de klachten zijn niet ontvankelijk/ ongegrond verklaard;
  • in de resterende 40% van de tuchtrechtuitspraken is een maatregel opgelegd, waarvan in 32% een lichte maatregel (waarschuwing, berisping of geldboete) en in 8% een zware maatregel (ontzegging, schorsing of ontzetting).

Oriëntatiepunten

Onderstaande grafiek toont een selectie van de meest voorkomende oriëntatiepunten van dit kwartaal en het aantal keer dat deze voorkwamen in de verschillende tuchtzaken.

...

Klager en verweerder

Onderstaande grafieken tonen de verdeling tussen de verschillende type klagers en verweerders.

...

inzichtintucht.nl

Op de website inzichtintucht.nl worden de tuchtrechtzaken uit het notariaat verzameld en voor de leden beschikbaar gesteld. Met de handige tools doorzoekt u de uitspraken en maakt u uw eigen analyses.