Blog

Kwartaalanalyse:
kwartaal 2 van 2023

In de kwartaalanalyse geven we een kwantitatief overzicht van de nieuw gepubliceerde tuchtzaken. Tenzij anders vermeld gaat het om de publicatiedatum van de tuchtzaken en dus niet om de uitspraakdatum.

Team textmining

In het tweede kwartaal van 2023 zijn er 40 tuchtrechtuitspraken openbaar gemaakt. Een jaar eerder, in kwartaal 2 van 2022, waren dit 51 tuchtrechtuitspraken.

De onderstaande grafieken geven het aantal uitspraken per Kamer weer. Bovendien laten ze zien hoeveel tuchtzaken er zijn waarbij de verweerder werd bijgestaan door een gemachtigde, evenals het aantal zaken waarin de klacht als niet-ontvankelijk of ongegrond werd beschouwd.

...

Wat valt op in bovenstaande grafieken:

  • de Kamer Arnhem/ Leeuwarden kent het hoogste aantal uitspraken (15, dit is 37,5% van het totaal);
  • het gemiddelde percentage verweerders bijgestaan door een gemachtigde is 45%. Bij de Kamer Amsterdam is dit percentage (29%) het laagste.

Maatregelen

...

Samenvattend:

  • 60% van de klachten zijn niet ontvankelijk/ ongegrond verklaard;
  • in 35% van de tuchtrechtuitspraken is een maatregel opgelegd, waarvan in 5%-punt een zware maatregel (ontzegging, schorsing of ontzetting).

Oriëntatiepunten

Onderstaande grafiek toont een selectie van de meest voorkomende oriëntatiepunten van dit kwartaal en het aantal keer dat deze voorkwamen in de verschillende tuchtzaken.

...

Klager en verweerder

Onderstaande grafieken tonen de verdeling tussen de verschillende type klagers en verweerders.

...

inzichtintucht.nl

Op de website inzichtintucht.nl worden de tuchtrechtzaken uit het notariaat verzameld en voor de leden beschikbaar gesteld. Met de handige tools doorzoekt u de uitspraken en maakt u uw eigen analyses.