Blog

Analyse voorzittersbeslissingen

Vanuit het bestuur ontvingen wij de vraag of er inzicht kan worden gegeven in de 'filterende werking' van de voorzittersbeslissingen. Om dit te onderzoeken, raadplegen we de jaarverslagen van de Kamers van het Notariaat over de periode 2020-2022. We zullen de gemiddelden van deze jaren met elkaar vergelijken.

Team textmining

De filterende werking

Tussen 2020 en 2022 zijn er jaarlijks gemiddeld 329 tuchtklachten ingediend. In 25% van deze gevallen grijpt de voorzitter in, middels een voorzittersbeslissing (70 keer) of een gesprek (12 keer). Deze aantallen variëren per Kamer. De afbeelding hieronder toont linksonder het aantal klachten, voorzittersbeslissingen en de beslissingen waar tegenin gegaan wordt (verzet). Na de afbeelding zullen we hier dieper op ingaan.

...

De Kamer Amsterdam heeft het hoogste percentage voorzittersbeslissingen met 26%, gevolgd door 's-Hertogenbosch met 24%, Arnhem/Leeuwarden met 20% en Den Haag met 14%.

Opmerkelijk is dat Amsterdam ook het hoogste aantal kent van klagers die in verzet komen tegen de voorzittersbeslissing, maar liefst 66%. In contrast hiermee staat 's-Hertogenbosch, waar dit percentage op 30% ligt.

De logische vervolgvraag is of er meer ruimte is voor voorzitters om vaker een voorzittersbeslissing te nemen. Om dit te bepalen, duiken we in de database van 'inzicht in tucht' en kijken we naar de percentages uitspraken die als ongegrond of niet-ontvankelijk zijn beoordeeld. In bovenstaande afbeelding worden deze percentages rechtsonder per Kamer getoond. Hierbij springt in het oog dat bij de Kamer ’s-Hertogenbosch maar liefst 70% van de tuchtklachten tussen 2020 en 2022 als ongegrond of niet-ontvankelijk is verklaard.

Van de 33 klagers die in verzet zijn gegaan tegen de voorzittersbeslissing zijn slechts 4 zaken gegrond verklaard.

Samenvattend

van de 82 voorzittersbeslissingen en -gesprekken worden 43 klachten niet doorgezet. Van de in 33 beslissingen waartegen verzet is aangetekend, zijn er slechts 4 als gegrond beoordeeld. Dit betekent dat na de initiële beoordeling van de voorzitter, slechts 10 van de 82 klachten (ofwel 12%) daadwerkelijk worden voortgezet.


inzichtintucht.nl

Op de website inzichtintucht.nl worden de tuchtrechtzaken uit het notariaat verzameld en voor de leden beschikbaar gesteld. Met de handige tools doorzoekt u de uitspraken en maakt u uw eigen analyses.