Blog

Analyse Klachttypes

De wet "doorberekening kosten toezicht en tuchtrecht juridische beroepen" trad in werking op 1 januari 2018. Sinds de invoering ervan is er een significante afname in het aantal ingediende tuchtklachten geconstateerd. We gaan aan de hand van acht specifieke klachttypes na waar deze afname voornamelijk is opgetreden.

Team textmining

Om tot een antwoord te komen wordt de periode voor het invoeren van de wet, namelijk 2013 t/m 2017, vergeleken met de periode 2018 t/m 2022. In totaal gaat het hier om 1613 tuchtrechtzaken.

2013-2017 Vs 2018-2022

De linker grafiek in de afbeelding hieronder illustreert het gemiddelde aantal tuchtrechtelijke uitspraken per periode, waarbij een daling van 15,2% tussen de perioden zichtbaar is. Om context te geven aan de afname per klachttype, vergelijken we deze met de gemiddelde daling, zoals weergegeven in oranje in de rechter grafiek.

...

Ten aanzien van de gemiddelde afname van 15,2% in het aantal tuchtrechtuitspraken, zijn er drie klachttypes die een aanzienlijk grotere daling vertonen:

  • klachten over communicatie: -34,4%
  • klachten over de nota van afrekening, honorarium of declaratie: -39,3%
  • klachten over de dienstverlening: -27,6

Deze dalingen kunnen echter door meerdere factoren worden veroorzaakt.

Opvallend is ook de toename van klachten over fraude met 15,8%, maar deze trend valt buiten de scope van ons huidige onderzoek.


inzichtintucht.nl

Op de website inzichtintucht.nl worden de tuchtrechtzaken uit het notariaat verzameld en voor de leden beschikbaar gesteld. Met de handige tools doorzoekt u de uitspraken en maakt u uw eigen analyses.