Blog

Kwartaalanalyse:
kwartaal 1 van 2024

In de kwartaalanalyse geven we een kwantitatief overzicht van de nieuw gepubliceerde tuchtzaken. Tenzij anders vermeld gaat het om de publicatiedatum van de tuchtzaken en dus niet om de uitspraakdatum.

Team textmining

In het eerste kwartaal van 2024 zijn er 44 tuchtrechtuitspraken openbaar gemaakt, waarvan 20 tuchtrechtuitspraken uit 2023. Een jaar eerder, in kwartaal 1 van 2024, waren dit 35 tuchtzaken.

De onderstaande grafieken geven het aantal uitspraken per Kamer weer. Bovendien laten ze zien hoeveel tuchtzaken er zijn waarbij de verweerder werd bijgestaan door een gemachtigde, evenals het aantal zaken waarin de klacht als niet-ontvankelijk of ongegrond werd beschouwd.

...

Wat valt op in bovenstaande grafieken:

  • de Kamer Arnhem/ Leeuwarden kent het hoogste aantal uitspraken (17, dit is 39% van alle gepubliceerde tuchtrechtzaken dit kwartaal) en de Kamer Den Bosch het laagste aantal uitspraken met 6 (14%);
  • het gemiddelde percentage verweerders bijgestaan door een gemachtigde is 41%. Bij de Kamer Arnhem/ Leeuwarden is dit percentage met 35% het laagste.

Maatregelen

...

Samenvattend:

  • 59% van de klachten zijn niet ontvankelijk of ongegrond verklaard;
  • in 34% van de tuchtrechtuitspraken is een maatregel opgelegd, waarvan 3 schorsingen en 1 ontzegging.

Oriëntatiepunten

Onderstaande grafiek toont een selectie van de meest voorkomende oriëntatiepunten van dit kwartaal en het aantal keer dat deze voorkwamen in de verschillende tuchtzaken.

...

Klager en verweerder

Onderstaande grafieken tonen de verdeling tussen de verschillende type klagers en verweerders.

...

inzichtintucht.nl

Op de website inzichtintucht.nl worden de tuchtrechtzaken uit het notariaat verzameld en voor de leden beschikbaar gesteld. Met de handige tools doorzoekt u de uitspraken en maakt u uw eigen analyses.