Blog

De invloed van een gemachtigde op een tuchtrechtuitspraak

Lijk ik schuldig als ik een gemachtigde in de arm neem bij een tuchtrechtzaak? Dit zou suggereren dat het percentage schuldige notarissen flink is toegenomen de afgelopen 5 jaar. In 2021 werden 43% van de notarissen bijgestaan door een gemachtigde, ten opzichte van 26% in 2017. In deze blog onderzoeken we wat de invloed is van een gemachtigde op een tuchtrechtuitspraak.

Team textmining

Deze blog is het eerste deel in een tweedelige serie over de invloed van een gemachtigde op een tuchtrechtuitspraak. Voor dit onderzoek zijn de tuchtrechtzaken uit de periode 2017-2021 met behulp van textmining geanalyseerd. In dit eerste deel richten we ons op de uitspraken waar de verweerder is bijgestaan of vertegenwoordigd door een gemachtigde. In het tweede deel kijken we naar de invloed op de uitspraak als de klager wordt bijgestaan of vertegenwoordigd door een gemachtigde.

De trend

Er zit een stijgende lijn in het percentage verweerders die zich laten bijstaan door een gemachtigde. Sinds 2019 worden meer dan 40% van de verweerders bijgestaan, het 5-jaars gemiddelde is met 2021 gestegen naar 36%. Hoe is dit 5-jaars gemiddelde verdeeld bij de individuele Kamers? De data tonen aan dat over 2017-2021 de Kamers Arnhem/ Leeuwarden (41%) en Den Haag (38%) vooroplopen als het gaat om het laten bijstaan door een gemachtigde. Op plek drie staat de Kamer Den Bosch met 32% en bij de Kamer Amsterdam blijft het gemiddelde achter met 24%. Dat Den Bosch en Amsterdam achterblijven op het gemiddelde is opvallend. Uit de analyse volgt dat de Kamers Den Bosch (39%) en Amsterdam (38%) naar verhouding de meeste maatregelen opleggen. Ter vergelijking bij de Kamers Den Haag en Arnhem/ Leeuwarden waren dit respectievelijk 28% en 32%.

Wat ook opvalt in de data is dat ervaring een rol lijkt te spelen bij de keuze voor een gemachtigde. Slechts 25% van de oud-notarissen laten zich bijstaan door een gemachtigde.

...

Invloed op de uitspraak

Om de invloed van een gemachtigde op de uitspraak te bepalen vergelijken we de drie oriëntatiepunten ‘verzachtende omstandigheden’, ‘inkeer’ en ‘verbeteringen (herstel)’ voor de tuchtrechtzaken waar de verweerder is bijgestaan door een gemachtigde met de tuchtrechtzaken waar de verweerder niet is bijgestaan door een gemachtigde en dus zichzelf vertegenwoordigt. Onderstaande tabel laat zien dat de drie oriëntatiepunten naar verhouding vaker voorkomen bij tuchtrechtzaken waar de verweerder vertegenwoordigd is door een gemachtigde.

Verzachtende omstandigheden Inkeer Verbeteringen (herstel)
Gemachtigde 22% 21% 12%
Zonder gemachtigde 14% 14% 8%

Fabel of Feit

Als we de groep waar de verweerder vertegenwoordigd wordt door een gemachtigde met de groep die niet vertegenwoordigd wordt door een gemachtigde met elkaar vergelijken dan valt op dat over 2017-2021 bij de groep met gemachtigde gemiddeld een hoger percentage maatregelen wordt opgelegd, namelijk 38% om 31%. De maatregelen in de groep met gemachtigde zijn naar verhouding ook zwaarder. Aan de andere kant zien we dat het percentage tuchtrechtzaken waar de klacht ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard wordt respectievelijk 62% en 58% is. Omdat het percentage klachten dat ongegrond en niet-ontvankelijk wordt verklaard hoger is dan het percentage klachten dat een maatregel opgelegd krijgt, zien wij vanuit de data geen onderbouwing voor de stelling “als ik een gemachtigde in de arm neem, dan lijk ik schuldig”.


inzichtintucht.nl

Op de website inzichtintucht.nl worden de tuchtrechtzaken uit het notariaat verzameld en voor de leden beschikbaar gesteld. Met de handige tools doorzoekt u de uitspraken en maakt u uw eigen analyses.