Blog

Analyse kandidaat- en toegevoegd notarissen

Voor het symposium 'De ondernemende kandidaat-notaris‘ van 17 november kregen wij de vraag om inzicht te verschaffen in de tuchtklachten tegen kandidaat- en toegevoegd notarissen. In deze blog lichten we de analyse toe.

Team textmining

Tuchtklachten en maatregelen

Voor deze analyse filteren we de tuchtzaken op de verweerders kandidaat- en toegevoegd notarissen. Tussen 2006-2022Q3 blijven er dan 113 van de 2541 tuchtzaken over. Dit zijn gemiddeld 6,6 tuchtzaken per jaar.

In onderstaande afbeelding staat linksonder de grafiek met het aantal tuchtzaken over de tijd. Het gemiddelde aantal ligt op 6,6 per jaar, maar in de grafiek zien we wel een stijgende lijn in het aantal tuchtzaken per jaar. In 2018 vond de eerste tuchtzaak tegen een toegevoegd notaris plaats.

...

Als er een klacht binnenkomt tegen een kandidaat- of toegevoegd notaris dan is deze in 96% van de gevallen afkomstig van een particulier. In slechts 4% van de tuchtzaken is het BFT de klager.

Van de tuchtklachten wordt 61% niet ontvankelijk of ongegrond verklaard, dit betekent dat 4 van de gemiddeld 6,6 klachten per jaar niet ontvankelijk of ongegrond zijn. In 11% van de tuchtzaken wordt de klacht wel gegrond verklaard, maar geen maatregel opgelegd. In 24% wordt een lichte maatregel (waarschuwing, berisping of geldboete) opgelegd en in 4% volgt een zware maatregel (ontzegging of schorsing).

Veel voorkomende onderwerpen en een gemachtigde

In onderstaande afbeelding staan links de percentages met de onderwerpen die veel voorkomen. De percentages tellen niet op tot 100%, dit komt doordat in een tuchtzaak vaak meer dan één van de onderwerpen van toepassing is. Bovenaan deze grafiek staat het onderwerp levering en hypotheek met 75%, daaronder volgt ministerieplicht met 65%. Het onderwerp bewaringspositie wordt slechts in 9% van de tuchtzaken genoemd.

In de workshop vroegen we aan de kandidaat-notarissen of ze bij een tuchtklacht een gemachtigde in de arm zouden nemen. Alle kandidaten gaven aan dit verstandig te vinden. In de praktijk zien we dat slechts 35% van de kandidaat- en toegevoegd notarissen zich laten bijstaan door een gemachtigde (dit percentage is wel stijgende over de jaren). Dit komt zo goed als overeen met het percentage notarissen (36%).

...

inzichtintucht.nl

Op de website inzichtintucht.nl worden de tuchtrechtzaken uit het notariaat verzameld en voor de leden beschikbaar gesteld. Met de handige tools doorzoekt u de uitspraken en maakt u uw eigen analyses.