Blog

Analyse Kostenveroordeling - Deel 2

Kostenveroordeling 2021 en de tenzij-clausule

In dit tweede deel van de analyse kijken we naar de in 2021 in werking gestelde Richtlijn kostenveroordeling Kamers voor het notariaat. Daarvoor onderzoeken we de zaken in eerste aanleg (Kamer) en in hoger beroep (Hof), en brengen we in kaart hoe vaak er een gehele of gedeeltelijke kostenveroordeling is uitgesproken.

Team textmining

Deze blog is het tweede deel in een tweedelige serie over de (Tijdelijke) Richtlijn Kostenveroordeling. Voor dit onderzoek zijn de tuchtrechtzaken uit de periode 2014-2022 met behulp van textmining geanalyseerd. In dit tweede deel kijken we naar de in 2021 ingevoerde Richtlijn Kostenveroordeling en de tenzij-clausule. In het eerste deel onderzoeken we het effect van het griffierecht op de tuchtzaken.

Achtergrond Richtlijn Kostenveroordeling

In 2018 is de Tijdelijke Richtlijn kostenveroordeling kamers voor het notariaat in werking getreden. Deze is snds 1 januari 2021 overgegaan in de Richtlijn kostenveroordeling Kamers voor het notariaat.

In de richtlijn zit sinds 2021 ook een zogenaamde tenzij-clausule. De wetgever heeft het oordeel over (de hoogte van) de kostenveroordeling bij de tuchtrechter gelaten. Het uitgangspunt daarbij is: altijd een kostenveroordeling opleggen, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn om dit niet te doen. Voor de Kamers en het Hof uit dit zich in een wegingsfactor die toegepast kan worden: voor zeer lichte zaken is de factor 0,25, voor lichte zaken 0,5 en voor alle andere zaken 1. Het gewicht van de zaak is afhankelijk van de feitelijke en/of juridische complexiteit van de zaak; als de minst zware tuchtmaatregel van een waarschuwing wordt opgelegd, betekent dit bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat het een (zeer) lichte zaak is.


“Die bijzondere omstandigheden zijn de lange duur van het depot en de inspanningen die de notaris in dat verband heeft moeten verrichten en de dreigende houding van klaagster”


Kostenveroordeling 2021

In dit tweede deel van de analyse kijken we naar de in 2021 in werking gestelde Richtlijn kostenveroordeling Kamers voor het notariaat. Daarvoor onderzoeken we de zaken in eerste aanleg (Kamer) en in hoger beroep (Hof), en brengen we in kaart hoe vaak er een gehele of gedeeltelijke kostenveroordeling is uitgesproken.

Vanaf 2021 (t/m 2022Q3) heeft de Kamer 258 tuchtrechtuitspraken gepubliceerd. Van dit aantal zijn 95 tuchtzaken gegrond verklaard en is in een bepaalde mate de Kostenveroordeling toegepast, bij deze tuchtzaken valt het volgende op:

  • In 74 tuchtzaken is het griffierecht vergoed. In de andere 21 tuchtzaken is of het BFT de klager of is de uitspraak een tussenbeslissing.
  • In 79 tuchtzaken is de (Tijdelijke) Richtlijn Kostenveroordeling toegepast. De 16 zaken waar de klacht gegrond was, maar geen kostenveroordeling is toegepast hebben gemeenschappelijk dat er geen maatregel is opgelegd.
  • Van deze 79 tuchtzaken vallen er 27 onder de Tijdelijk Richtlijn en 52 onder de nieuwe Richtlijn van 2021.

Vanaf 2021 (t/m 2022Q3) heeft het Hof 95 tuchtrechtuitspraken gepubliceerd. Bij 40 van deze uitspraken is de klacht gegrond verklaard, het volgende valt op:

  • In 23 tuchtzaken is het griffierecht vergoed. Bij de zaken waar het griffierecht niet wordt vergoed was het de notaris die in beroep is gegaan.
  • In alle 40 tuchtzaken is de (Tijdelijke) Richtlijn Kostenveroordeling toegepast.
  • Van deze 40 tuchtzaken vallen er 20 onder de Tijdelijke Richtlijn en 20 onder de nieuwe Richtlijn van 2021.

Tenzij-clausule

Sinds 2021 is de Richtlijn Kostenveroordeling in 52 tuchtzaken bij de Kamer en in 39 bij het Hof toegepast. In hoeveel van deze tuchtzaken is gebruikt gemaakt van de tenzij-clausule?

Bij de Kamer is er in 5 tuchtzaken gebruik gemaakt van de tenzij-clausule. De toelichting en weging staan hieronder vermeld.

  • ECLI:NL:TNORAMS:2021:18 de geringe ernst van het handelen - weging: 0,5
  • ECLI:NL:TNORARL:2021:60 beperkte complexiteit van de zaak & eenvoudig te doorgronden zaak - weging: 0,5
  • ECLI:NL:TNORDHA:2022:2 geen nadere toelichting voor de weging van 0,625
  • ECLI:NL:TNORSHE:2022:5 geen nadere toelichting voor de weging van 0,5
  • ECLI:NL:TNORSHE:2022:13 geen nadere toelichting voor de weging van 0,5

Bij het Hof is de tenzij-clausule in 4 tuchtzaken toegepast. In deze 4 tuchtzaken worden de notarissen niet veroordeeld tot een vergoeding van de kosten, er wordt dus geen weging toegepast.

  • ECLI:NL:GHAMS:2021:3034 vanwege oplegging van een minder zware maatregel – geen kosten voor hoger beroep
  • ECLI:NL:GHAMS:2021:3591 het Hof geeft geen toelichting, maar er wordt geen zwaardere maatregel opgelegd – geen kosten voor hoger beroep
  • ECLI:NL:GHAMS:2022:1644 vanwege oplegging van dezelfde maatregel – geen kosten voor hoger beroep
  • ECLI:NL:GHAMS:2022:2051 toelichting: “Die bijzondere omstandigheden zijn de lange duur van het depot en de inspanningen die de notaris in dat verband heeft moeten verrichten, de dreigende houding van klaagster en de geringe omvang van het bedrag dat de notaris heeft verrekend in verhouding tot de kosten van behandeling van de kamer en het hof in deze zaak” – geen kosten voor hoger beroep

inzichtintucht.nl

Op de website inzichtintucht.nl worden de tuchtrechtzaken uit het notariaat verzameld en voor de leden beschikbaar gesteld. Met de handige tools doorzoekt u de uitspraken en maakt u uw eigen analyses.